Analiza dinaintea confruntării Lucian Bute vs Jean Pascal. Revine Mr KO sau e meciul de retragere?

pascal-bute-afficheLucian Bute revine în ring pe 18 ianuarie, după 14 luni de întrerupere, într-o întâlnire de totul sau nimic împotriva canadianului Jean Pascal (28-2-1, 17 KO). O înfruntare între doi boxeri care privesc peste umăr spre vremurile de glorie, un meci ce reprezintă mai degrabă o oportunitate de obţinere a supremaţiei locale şi recâştigare a credibilităţii decât una de impunere într-o categorie dominată autoritar la această oră de Adonis Stevenson, Bernard Hopkins şi Sergey Kovalev.

Lucian îşi asumă partea mai mare de risc, el venind după knockoutul suferit în faţa lui Froch, evoluţia puţin convingătoare cu Grachev şi o lungă perioadă de recuperare după operaţia de la mână, sărind peste o perioadă firească de acomodare cu ringul şi noua categorie. Cred că ar mai fi fost nevoie de cel puţin două partide în care să-şi poată recalibra loviturile, recăpăta curajul şi plăcerea de a boxa şi repara moralul, înainte de a fi pus în faţa unui adversar cu agresivitatea şi forţa lui Jean Pascal.

Pascal luptă de ani buni la grea uşoară unde şi-a demonstrat forţa şi rezistenţa la lovituri. Duritatea bărbiei i-a fost certificată de pumni grei, veniţi din partea unor nume care scriu istorie în sportul cu mănuşi (Bernard Hopkins, Carl Froch, Chad Dawson). Rata relativ modestă a  KO-urilor , 55 %, poate fi un indicator înşelător, desele accidentări, calitatea adversarilor şi puterea de revenire a acestora după knockdownuri, sau pur şi simplu lipsa instinctului de terminator, stricându-i, în aparenţă, cartea de vizită. În cele 13 întâlniri duse pe întreaga distanţă, Pascal şi-a pus şase din adversari la podea, printre aceştia numărându-se Adrian Diaconu dar şi legendarul Bernard Hopkins, numărat în reprizele unu şi trei a primei lor întâlniri. Un altul, Laffarel Bunting, deşi n-a fost numărat, a fost dus de urgenţă la spital imediat după terminarea meciului. În trei din celelalte partide terminate la decizie, Pascal a acuzat accidentări (cu Darnell Boone, Kinsgley Ikeke şi Adrian Diaconu (II)). Aceste date creionează portretul unui boxer dur, adept al unui stil bazat pe forţă şi care intră în luptă cu toate resursele de care dispune. Lipsurile sale, dacă e să-i găsim cusur, vin pe partea de management a greutăţii şi condiţie fizică. Sunt cunoscute dificultăţile pe care le-a întâmpinat în a face categoria sau faptul că are momente în care dă impresia că face pasul în spate din lipsa de oxigen dar cei care afirmă că boxează între 90 şi 120 de secunde pe repriză, cu siguranţă nu au văzut repriza a 8-a a partidei cu Carl Froch sau a 12-a din prima întâlnire cu Bernard Hopkins. Pascal nu e un boxer de volum, el loveşte ecomonicos, în atacuri sporadice dar extrem de bine ţintite. Întinde curse, după care se aruncă în atac cu toată puterea, susţinut de o viteză a braţelor care-i permite să „ascundă” traiectoria loviturilor de forţă.

Analizând datele premergătoare întâlnirii, avem în faţă o premieră, în sensul că pentru prima oară în cariera de profesionist, cifrele şi premisele nu-l avantajează pe campionul nostru. Mai mult, el este inferior la majoritatea capitolelor pe care le presupune o astfel de analiză (viteză, deplsare în ring, forţă, ofensivă, apărare, rezistenţa la lovituri, experienţă, calitatea adversarilor şi a colţului). Căderea sistemică a lui Lucian în faţa loviturilor puternice la figură, vine foarte bine pentru stilul agresiv al canadianului, punctele forte ale gălăţeanului, inteligenţa în ring şi tehnicitatea, putând fi anihilate teoretic de oricare din loviturile fantomă ale lui Pascal. În fapt, punând datele sec unele în faţa altora, cea mai probabilă pare o victorie înainte de limită a lui canadianului. Scenariul favorabil nouă, ca Pascal să boxeze tehnic, să-l lase pe Lucian să dicteze ritmul şi distanţa, are foarte puţine şanse să se realizeze. El n-a boxat niciodată aşa, iar acum are cu atât mai puţine motive să o facă din moment ce ştie că pentru a câştiga trebuie să ajungă cu orice preţ la bărbia de sticlă a  adversarului, ceea ce in mod normal trebuie să-l împingă spre o ofensivă susţinută încă din start. La nivel ipotetic, el poate duce cele mai bune lovituri ale lui Lucian în timp ce fragilitatea bărbiei şi incapacitatea de revenire, ar trebui să-l trădeze pe compatriotul nostru la primele şocuri mai serioase.

În box se spune că stilurile fac luptele. Tiparele strategiei lui Pascal fiind clare, Lucian este cel care trebuie să vină cu soluţii care să schimbe cursul unui meci care-i pare potrivnic. Asta, cred eu că se poate face acţionând direct la sursă, la baza piramidei. Boxul la corp, capitol la care Lucian domina topul mondial nu cu multă vreme în urmă, poate fi cartea sa câştigătoare. Acolo cred eu că Pascal trebuie lovit încă din start. Bernard Hopkins i-a relevat slăbiciunile atunci când a coborât nivelul loviturilor, tăindu-i suflul în câteva rânduri. Anticipat şi atacat puternic la corp, supus unei presiuni care să nu-i ofere timpul să-şi găsească poziţii ideale pentru a declanşa ambuscadele, e posibil ca Pascal să fie pus în dificultate.

Avem în faţă un meci în care îmi leg speranţele de faptul că boxul, spre deosebire de matematică, e departe de a fi o ştiinţă exactă, totul putându-se schimba într-o fracţiune de secundă cu un singur pumn.

Să sperăm că Lucian Bute şi cei care-l ghidează au găsit argumentele cu ajutorul cărora să poată să contrabalanseze calculele hârtiei.

Lucian Bute a fost ani buni portdrapelul boxului profesionist românesc. Deşi ar fi putut alege un steag mai uşor, a preferat tricolorul românesc şi imnul ţării în care s-a născut. Nu le-a abandonat când partidele sale au fost considerate nerentabile pentru televiziunile naţionale şi nici când o parte a presei l-a târât în şanţurile infame ale scandalurilor ieftine. Datoria noastră, a celor pe care ne-a bucurat atâta timp cu victoriile sale, este să credem în el şi să-l încurajăm până la capăt. Iar de va fi să nu răzbească, să-i fim sprijin pentru a se ridica şi a putea merge mai departe. Hai, Lucian!

Luptatorii.ro: Cristian Nechita

Related posts

One Comment;

*

*

Top