Analiza prealabila a meciului Cristian Ciocan vs Leif Larsen: “Norvegianul e ca un animal de pradă!”

cristian ciocanPuţini paşi mai are de parcurs greul nostru Cristian Ciocan până să se poată spune că a ajuns în prima linie a categoriei, unul dintre aceştia fiind programat vineri, 23 august, la Galaţi când îl va întâlni pe  norvegianul Leif Larsen (17-1-0). După doi ani de ascensiune în care a avut adversari net inferiori, a venit timpul pentru român să-şi testeze forţele cu cineva mai aproape de valoarea si palmaresul său iar Larsen pare să fie un oponent ce respectă aceste deziderate.

Cu 14 meciuri din totalul de 17 terminate înainte de limită, 7 din acestea chiar în primul rund, privit de la înălţimea celor 193 de centimetri ai săi, norvegianul se anunţă greu de doborât. Învins doar o dată în carieră, de fostul campion olimpic Odlanier Solis într-un meci strâns, Larsen nu e nicidecum un adversar de vacanţă. românul având nevoie de cel mai bun box al său pentru a se impune.

Leif Olve Dolonen Larsen pe numele său întreg, a practicat mai multe sporturi până să ajungă la box, aruncarea greutatii, aruncarea suliţei, aruncarea discului, judo, fotbal american, excelând în toate. A jucat doi ani pentru Buffalo Bills în NFL, prima ligă americană de fotbal, renunţând după o accidentare, îndreptându-şi atenţia asupra boxului. Până la întâlnirea cu Solis, şi-a câştigat fără probleme partidele, din 2011 începând să-i apară şi nume mai sonore în palmares (Danny Williams şi Jason Gavern). Se impune exclusiv prin calităţile fizice, de la adăpostul înălţimii şi alonjei, lovind larg şi în forţă. Nu are abilităţile unui boxer înăscut dar compensează lipsa de tehnică prin forţa brută combinaţă cu calităţile atletice de excepţie. Precum un animal de pradă, îşi urmăreşte răbdător adversarii până aceştia obosesc sau până când reuşeşte sa-i aducă pe corzi şi atunci loveşte un soi de croşee largi sau uppercuturi, fiind suficient ca una din lovituri să-şi atingă ţinta pentru a încheia conturile. Cu toate că şi-a pierdut din mobilitate în ultimii ani, rămâne periculos atunci când reuşeşte să-şi fixeze oponentul.

Împotriva unui asemenea adversar, soluţiile stau în  deplasare continuă, viteză de execuţie şi volum de lovituri. Cred că meciul norvegianului cu Solis ar trebui să fie cea mai valoroasă resursă video în pregătirea sportivului nostru. Solis a demonstrat cum poate fi învins colosul Larsen şi nu i-a fost deloc uşor. Lovitura care i-a intrat cel mai bine cubanezului a fost dreapta peste umăr, aruncată în replică la jaburile temătoare ale lui Larsen. Deplasarea în lateral l-a lăsat de asemenea de multe ori pe norvegian fără ţintă fixă incomodându-l vizibil. Nefiind boxer de carieră, Larsen e sensibil la scăderile de nivel şi loviturile la corp, fiind tentat sa lase garda. Un lucru cert este că are forţă de knockout. Cristian nu trebuie sub nici o formă să stea la schimburi, să aştepte loviturile norvegianului fără reacţie sau să-l lase să dicteze distanţa, în aceste condiţii fiind victimă sigură. Larsen a dus fără să clipească lovituri foarte puternice şi nu cred că în acest moment gălăţeanul trebuie să se concentreze exclusiv pe lovituri tari sau să-şi facă un scop în sine din a-l pune la podea. Românul trebuie să arate că el este boxerul din ring, să ducă o luptă de hărţuire permanentă, să-şi uzeze adversarul cu lovituri la corp, să-şi impună viteza şi inteligenţa, să lovească şi să iasă rapid din raza de acţiune şi cu ajutorul publicului care-i va amplifica efectul pumnilor, să-i fure repriză după repriză lui Larsen, victoria la puncte fiindu-i cea mai accesibilă în opinia mea, în timp ce pe norvegian nu îl văd câştigând altfel decât înainte de limită.

Indiferent de tactica pe care o va alege, Cristian Ciocan va avea nevoie de o pregătire fizică ireproşabilă, dublată de concentrare pe întreaga durată a confruntării, lui Larsen fiindu-i suficientă o secundă de neatenţie sau nehotărâre pentru a dezechilibra balanţa. Multă baftă, Cristi!

Luptatorii.ro: Cristi Nechita

Related posts

*

*

Top