Floyd Mayweather vs Saul Alvarez. Prezentarea lui Canelo, copilul minune al Mexicului

Fiecare ramură sportivă îşi are copiii săi minune. Fotbalul l-a făcut cunoscut pe Pele la doar 15 ani, Boris Becker câştiga turneul de la Wimbledon la 17 iar Roonie O’Sulivan devenea la 15 ani şi 98 de zile cel mai tânăr jucător de snooker care realiza un break maxim într-un turneu. Şi boxul îşi are exemplele sale, de la Tony Canzoneri care la mai puţin de 19 ani îşi punea la centură primul titlu, la Wilfred Benitez ce devenea la 17 ani cel mai tânăr campion mondial din istorie şi până în zilele noastre la Mike Tyson, care în 1986, la doar 20 de ani, în urma victoriei asupra lui Trevor Berbick, înregistra recordul de cel mai tânăr campion mondial din istoria greilor. Un alt copil „fără copilărie” al boxului este şi mexicanul Saul „Canelo” Alvarez. Înainte de majorat el avea deja 21 de lupte la profesionişti.

Contaminat de virusul sportului cu mănuşi de la fraţii săi mai mari, Alvarez intră în ringul profesionist la doar 15 ani după ce luptase doar de 20 de ori la amatori. De altfel, ca recunoaştere a pasiunii pentru box, în 2008, toţi cei 7 fraţi Alvarez au luptat în aceeaşi gală, numită „Alvarez 7”. Spre deosebire însă de fraţii săi, Saul avea să-şi impună talentul şi carisma şi să devină în scurt timp un star a cărui faimă avea să depăşească graniţele Mexicului. Stilul agresiv de luptă, combinat cu figura inocentă, părul roşcat moştenit de la mama sa şi eleganţa vecină cu aroganţa, aveau să-l lanseze spre celebritate, dând naştere unui adevărat fenomen „Canelo-mania” care avea să atingă apogeul pe 20 aprilie 2013 când 39247 de spectatori au venit să-l vadă împotriva lui Austin Trout, asistenţă depăşită în istoria recentă doar de Manny Pacquiao în întâlnirile cu Antonio Margarito (41 734) şi Joshua Clottey (50 994).

Cariera lui Alvarez a înregistrat o ascensiune constantă, de la debutul din 2005 înregistrând 42 de victorii şi un egal, singura semisincopă venind în cea de-a patra luptă. Ultimii săi învinşi, Kermit Cintron, Shane Mosley şi mai ales Austin Trout, au subţiat corul contestatarilor şi l-au adus la masa bogaţilor acolo unde a căpătat acces poate mai repede decât s-ar fi aşteptat la Floyd Mayweather, regele tuturor categoriilor. Orgoliul său de mexican şi dorinţa de revanşă a lui Oscar De La Hoya, cel care prin intermediul companiei de manageriat Golden Boy Promotions îi conduce destinul lui Alvarez în acest moment, au facilitat realizarea acestui meci de vis.

Cu toate că i s-au adus reproşuri legate de faptul că deşi are un număr însemnat de partide, de cele mai multe ori adversarii nu au fost pe măsura valorii sale, forţa loviturilor şi determinarea arătată în ring i-au adus realizări ce vor rămâne în timp. În 2010, l-a făcut KO printr-un croşeu de stânga trimis în runda a 6-a pe Carlos Manuel Baldomir, fiind primul care reuşeşea să-l oprească pe argentinianul cu bărbia de granit în 16 ani de carieră. Apoi, în ultimul său meci, directa de dreapta l-a pus la podea pentru prima oară în carieră  pe neînvinsul la acel moment Austin Trout.

Combinaţiile explozive, forţa loviturilor şi boxul foarte bun la corp l-au adus în poziţia de campion WBC şi WBA şi pe un onorant loc 10 în topul tuturor categoriilor realizat de revista Ring Magazine, în timp ce încrederea în sine, respectul arătat adversarilor, prezenţa carismatică şi combinaţia contrastantă luptător-băiat bun l-au impus în inimile fanilor mexicani şi nu numai.

Principala întrebare care s-a ridicat zilele acestea a fost dacă nu e prea devreme pentru el să intre în ring cu Floyd Mayweather? Dacă la 23 de ani şi destul de puţine meciuri cu adevărat grele, nu este încă prea fraged pentru a-i putea face faţă unuia din cei mai înzestraţi şi greu de atins boxeri ai tuturor timpurilor? Răspunsul îl va da el însuşi în mai puţin de două săptămâni. Dar este oare cineva de pe această planetă suficient de pregătit pentru Floyd Mayweather?

Related posts

*

*

Top