Luptele, scoase de la Jocurile Olimpice! Squashul si escalada se pregatesc sa intre pe lista sporturilor olimpice!

lupteComitetul internaţional olimpic (CIO) a surprins pe toată lumea marţi, scoţând luptele, unul dintre sporturile olimpice ancestrale, din nucleul stabil care constituie programul Jocurilor Olimpice de vară din 2020. Luptele, una dintre disciplinele Jocurilor Olimpice antice şi cvasi de neatins la Jocurile Olimpice moderne, nu sunt încă, în mod oficial, date afară, aprobarea programului olimpic 2020 urmând să se facă la sesiunea CIO din septembrie, de la Buenos Aires, în acelaşi timp cu alegerea oraşului gazdă, dintre cele 3 finaliste – Istanbul, Madrid sau Tokyo.

Însă, recomandarea adoptată de Comisia executivă a CIO în cadrul reuniunii de marţi, de la Lausanne, pune luptele de pe acum, fără dubii, în afara Jocurilor. Astfel încât fiind un singur loc de obţinut pentru 2020, Federaţia internaţională de lupte (FILA) este condamnată să treacă prin postura de “candidată”, urmând să se afle în concurenţă cu 7 alte sporturi care bat la uşa JO: squash, escaladă, karate, wushu, baseball/softball şi un sport nautic, wakeboard, precum şi role.

Cu scopul de a permite o revizuire, Comisia executivă trebuia să aleagă ce sport, printre cele 26 prezente la Jocurile Olimpice de la Londra, nu merită să aibă un loc automat peste 8 ani. Aşa că toate au fost evaluate în funcţie de o sumedenie de criterii, precum popularitatea, universalitatea, dar şi buna guvernanţă, în balanţă s-au aflat în cele din urmă 5: hochei pe iarbă, kaiac-canoe, taekwondo, pentatlonul modern (sport creat, de la zero, de părintele Jocurilor moderne, Pierre de Coubertin, argument se pare decisiv) şi luptele.

A fost nevoie de mai multe tururi de scrutin cu buletine secrete în sânul comisiei executive pentru a se ajunge la o surprinzătoare alegere: câteva voturi, la final, au făcut diferenţa dintre pentatlon modern şi lupte, fără ca forul olimpic mondial să explice clar această opţiune. “Am avut un raport al comisiei de programe, care a fost excelent, cu multe date concrete, iar pe baza acestora Comisia executivă a făcut alegerea”, a explicat Thomas Bach, unul dintre membrii influenţi ai CIO.

“O surpriză? Aceasta depinde de sensul pe care îl dăm cuvântului. S-a auzit vorbindu-se de mai multe sporturi. Şi au existat 3 sau 4 tururi de scrutin pentru această decizie. În timpul votului, s-a văzut că luptele erau mereu acolo, iar la sfârşit nu a mai putut fi o mare surprinză”, a adăugat cel care trece drept unul dintre favoriţii pentru a succeda belgianului Jacques Rogge la preşedinţia CIO, în septembrie.

Softball şi baseball au cunoscut un traseu similar, când, ân 2009, au fost retrase din programul JO-2012, pentru a face loc golfului şi rugby-ului în VII la Rio de Janeiro. În acest caz, procesul a fost puţin diferit. “Nu este o decizie finală, este pur şi simplu o recomandare”, a insistat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

La câţiva kilometri de Lausanne, decizia CIO a avut efectul unui duş rece, la sediul FILA, de la Vevey, potrivit unui membru al direcţiunii. Cu atât mai mult cu cât luptele căutau să obţină cu totul altceva de la CIO: o extindere a programului său, pentru a garanta echitatea între competiţiile masculină şi feminină.

AgerPres

*

*

Top