Meciul anului în boxul mondial. Prezentarea confruntarii Floyd Mayweather – Saul Alvarez

Americanul Floyd Mayweather, neînvins în 44 de meciuri şi considerat numărul 1 în lume pound4pound, îl va înfrunta pe 14 septembrie, în Las Vegas, pe mexicanl Saul Alvarey, la rândul său imbatabil până în prezent, într-un meci care se anunţă cel mai disputat duel al anului 2013 în boxul mondial, în joc urmând să fie puse şi centurile WBC şi WBA la semimijlocie. Luptatorii.ro a realizat o prezentare în oglindă a celor doi pugilişti:

Floyd Mayweather – 36 ani; înălţime 173 cm; alonjă 183 cm; 44 victorii, 0 înfrângeri, rată KO 59.09%; lovituri conectate 41 %; lovituri încasate 17 %; medie lovituri pe repriză 40 dintre care 18 lovituri cu braţul din faţă şi  22 lovituri de forţă; experienţă la profesionişti 17 ani; palmares la amatori 84-6, antrenori: Floyd Mayweather Sr. şi Roger Mayweather

saulSaul Alvarez – 23 ani, înălţime 175 cm, alonjă 179 cm, 42 victorii, 0 înfrângeri, 1 egal, rată KO 69.77%, lovituri conectate 42 %, lovituri încasate 24 %, medie lovituri pe repriză 49 dintre care 20 jaburi şi 29 lovituri de forţă; experienţă la profesionişti 7 ani şi 6 luni; antrenori: Don Chepo şi Edison Reynoso.

Mayweather intră în ring cu plusuri certe la capitolele viteză, lovitura cu braţul din faţă, rezistenţa fizică, abilitatea de a evita loviturile, deplasarea în ring, în timp ce atuurile lui Alvarez vor fi tinereţea, forţa loviturilor, instinctul de ucigaş şi boxul la corp. Cu toate că numărul de partide susţinute la profesionişti e comparabil, calitatea oponenţilor îi aduce un plus însemnat lui Mayweather şi la capitolul experienţă. Tot americanul e avantajat şi de calitatea staffului tehnic, tatăl său antrenând boxeri (Oscar De La Hoya, Chad Dawson) cu care a câştigat multiple centuri mondiale în timp ce numele antrenate de cei care stau în colţul lui Alvarez sunt mult mai puţin sonore (Oscar Larios, Koki Kameda).

Categoria de greutate la care va avea loc înfruntarea a fost considerată o piedică insurmontabilă în perfectarea acordului între cele două părţi, ştiut fiind că Mayweather se simte cel mai bine la 147 de pounds în timp ce Alvarez a luptat în ultimii ani la 154. Iniţial echipa Mayweather nu a vrut sa cedeze limitei de 150, stafful mexicanului insistând pentru 154. Nesperat, a cedat fiecare, semnând pentru 152 pounds, o greutate care aparent îl avantajează pe mexican. E oarecum neobişnuită concesia pe care Floyd a făcut-o, el luptând doar de două ori peste 147 de pounds, cu Oscar De La Hoya şi Miguel Cotto, acestea nefiind deloc unele din cele mai bune meciuri ale sale, decizia împărţită cu De La Hoya şi nasul însângerat de la finalul confruntării cu Cotto putând induce ideea că pierde un tempo atunci când luptă peste greutatea sa naturală. Mai mult, organismul lui Alvarez e capabil să acumuleze după rehidratare kilograme bune, el prezentându-se în ring în faţa lui Austin Trout cu 170 de pounds. Presupunând că americanul va intra în meci în jurul limitei impuse iar Alvarez va cântări undeva spre 165 de pounds, diferenţa de greutate dintre ei va fi de peste 6 kilograme. Rămâne de văzut dacă aceste kilograme vor însemna forţă în plus sau doar greutate suplimentară.

Mai mult ca sigur mexicanul îşi va asuma rolul de urmăritor încercând să-şi prindă pe corzi adversarul, sarcină deloc uşoară ştiut fiind stilul eluziv dus la perfecţiune de adversarul său. Alvarez e un counterpuncher dar nu cred că va putea conta foarte mult pe asta datorită vitezei şi reflexelor net superioare ale lui Mayweather aşa încât îi rămâne doar soluţia de forţă, deplasarea inteligentă şi încercări de a-l implica pe adversar în cât mai multe schimburi dure. De cealaltă parte, Mayweather va miza probabil pe ceea ce i-a reuşit şi cu ceilalţi boxeri de presiune pe care i-a avut în faţă, Miguel Cotto, Juan Manuel Marquez sau Ricky Hatton, lucrând din spatele jabului, deplasându-se foarte mult şi atrăgându-şi oponentul într-o cursă permanentă întreruptă de serii în viteză. Va căuta să-şi frustreze adversarul prin apărarea exasperant de eficientă, folosindu-şi coatele şi antebraţele pentru a evita loviturile clare.

Când pui în discuţie meciurile lui Floyd Mayweather, problema favoritului este tranşată din start, după ultimele eşecuri ale lui Manny Pacquiao, niciun alt boxer neridicându-se la rangul de oponent egal. Până acum, 43 au încercat să-i ruineze invincibilitatea şi toţi au dat greş. E rândul tânărului Saul Alvarez. El are ceva ce le-a lipsit celor mai mulţi atunci când au dat piept cu regele tuturor categoriilor: zero în dreptul înfrângerilor, curaj nebunesc şi încrederea că imposibilul poate fi atins.

Scenariile cele mai probabile sunt victorie la puncte Mayweather şi Alvarez învingător înainte de limită. Primul dintre acestea, firesc, ar adăuga un nou paragraf în istoria boxului. Al doilea ar zdruncina-o puternic, punând punct unui capitol şi începând un altul la fel de glorios. Duminică dimineaţa, doi luptători neînvinşi vor urca în ring. O oră mai târziu, unul singur va continua lupta pentru eternitate.

Related posts

One Comment;

  1. Claudiu L said:

    O prezentare excelenta!Floyd M. a invins si a demonstrat inca o data ca este cel mai bun boxer la ora actuala.Am regretul (ca intreaga lume a boxului) ca nu am asistat la un meci Floyd M vs Manny P,meci care ar fi inlaturat toate speculatiile in privinta “regelui boxului”!Un boxer de urmarit este Yuriorkis Gamboa,avand un stil asemanator lui Floyd Mayweather.
    P.S. Imi pare rau ca nu am descoperit mai repede acest site.E serios,informat,nu “alearga” dupa senzationalul ieftin.

*

*

Top