Meciul Floyd Mayweather vs Saul Alvarez. Prezentarea lui Moneymaker, omul care conduce industria boxului

Floyd Mayweather e mai mult decât un campion mondial. E un nume asociat cu succesul, o imagine care se vinde cu zeci de milioane de dolari, un brand care transcede boxul. Dacă la prima sa luptă în Las Vegas în 1996 contra lui Robert Apodaca a câştigat 2500 de dolari, după 17 ani, venitul garantat a atins uimitoarea sumă de 32 milioane de dolari pentru a-şi încrucişa mănuşile cu dinainte învinsul Robert Guerero, pentru ca  înfruntarea de peste câteva zile contra mexicanului Saul Alvarez să-i aducă în conturi peste 40 de milioane de dolari, fără a ţine seama de banii proveniţi din drepturile de televizare.

A fost desemnat de revista Forbes cel mai bine plătit sportiv din lume în 2012,  iar titrata publicaţie Sports Illustrated îl aşează în fruntea câştigurilor pe anii 2012-2013 cu venituri de peste 90 de milioane de dolari, la mare distanţă de urmăritorii săi, Le’Bron James (56 milioane dolari), Drew Brees (47.8 milioane dolari) sau Kobe Bryant (46.9 milioane dolari).

E considerat de mulţi la această oră ca fiind cel mai bun boxer al planetei. Stau dovadă zece titluri câştigate la cinci categorii de greutate, 44 de victorii, 26 de knockouturi, 17 meciuri împotriva unor deţinători de titluri mondiale, locul întâi în toate topurile ce privesc boxul profesionist, statisticile, aprecierile adversarilor şi ale specialiştilor şi lista ar putea continua la nesfârşit. Tactician desăvârşit, a profitat de darurile cu care l-a înzestrat natura, completându-le cu muncă grea şi determinare, ducând astfel aproape de perfecţiune un stil de luptă bazat pe conceptul „loveşte şi nu te lăsa lovit”. Şi nu s-a lăsat, media loviturilor conectate de adversari de doar 17 %, una dintre cele mai mici din box, doar cubanezul Guillermo Rigondeaux dovedindu-se mai „alunecos”ca el din acest punct de vedere. A înşirat pe lista învinşilor nume cu rezonanţă, ca Diego Corales, Arturo Gatti, Oscar De La Hoya, Juan Manuel Marquez, Miguel Cotto, Ricky Hatton, primului şi ultimului din această listă ştergându-le şi zerourile din dreptul înfrângerilor.

În ultimii ani, cariera sa a devenit mai mult o luptă cu propriile recorduri. Întâlnirea cu Alvarez a fixat un nou maxim al încasărilor din bilete, cu peste 19 milioane de dolari, depăşind veniturile stabilite tot de Floyd Mayweather contra lui Oscar De La Hoya în 2007, de 18 419 200 dolari. Ochii lumii sunt pe încasările din cumpararea dreptului de vizionare, pay-per-view, în opinia multor specialişti, acesta fiind principalul criteriu care defineşte gradul de atractivitate şi succes al unui meci de box. Va cădea maximul atins cu ocazia aceleiaşi Mayweather – De La Hoya, când 2 525 566 de oameni au plătit pentru a vedea partida, generând 139 de milioane de dolari?

Numele Floyd Mayweather apare de trei ori în topul primelor zece succese pay-per-view din toate timpurile dovedind dacă mai era nevoie că este cel mai bine vândut boxer al planetei. Ştie şi el asta şi profită la maxim de acest lucru. Desele accese de narcisism şi aroganţă i-au sporit popularitatea, armata celor care îl urăsc contribuind la succesul galelor sale, abonându-se la reţelele care-i transmiteau partidele în speranţa că îl vor vedea în sfârşit învins. Nu e deranjat de huiduieli sau contestări, atâta timp cât acestea îi sporesc veniturile. Pe Saul Alvarez nu l-a ales pentru a face un serviciu boxului şi nici ca să ofere satisfacţie istoricilor ci în primul rând pentru a profita de imensul bazin de fani electrizaţi de şarmul mexicanului, ai căror bani vor ajunge în cea mai mare parte în conturile sale.

Talentat, arogant, ambiţios, vulgar, generos, opulent, dedicat, nepoliticos, direct. Iubit de mulţi, urât deopotrivă dar respectat de aproape toţi. Acesta este Floyd „Money” Mayweather. În jurul zeroului din dreptul înfrângerilor, şi-a ţesut legenda devenită cu fiecare luptă tot mai impunătoare. Pe 15 septembrie ea işi va mai consuma un capitol. Va fi iarăşi unul de succes pentru veteran ori va fi capabil tânărul mexican Saul Alvarez să rescrie finalul?

Related posts

*

*

Top