E oficial: Centura de Aur la box amator se intoarce dupa 4 ani de pauza

Legendarul turneu international Centura de Aur va fi pus din nou pe tapet incepand din acest an, la 4 de la disparitia acestuia din cauza problemelor financiare. Competitia unde colosi ai nobilei arte precum Teofilo Stevenson, Francisc Vastag, Kostya Tzyu sau Leonard Doroftei scriau istoria in trecut a fost oficial reactivata si se va desfasura in perioada 4-8 septembrie la Mamaia, conform unui anunt facut pe site-ul FR Box.

Teoretic, Centura de Aur ar urma sa fie inclusa si in calendarul oficial al AIBA, astfel ca exista posibilitatea ca inca de la editia din acest an sa avem parte de o invazie masiva a sportivilor din strainatate. De altfel, acesta a fost si unul dintre obiectivele pe care le-a anuntat la inceputul mandatului noul presedinte Leonard Doroftei, castigator la randul sau al turneului in 1995 si 1996.

Infiintata in 1972, Centura de Aur a devenit in scurt timp una dintre cele mai importante turnee din Europa de Est, in special datorita faptului ca la fiecare editie erau prezenti si cubanezii, in frunte cu vedetele, insusi triplul campion olimpic Teofilo Stevenson castigand de 5 ori competitia care se desfasura initial la Bucuresti. Mai mult, in 1999, competitia autohtona ajunsese sa devina criteriu de selectie pentru Jocurile Olimpice, nu mai putin de 6 tricolori calificandu-se la Sydney 2000 datorita Centurii de Aur.

Ultima editie, a 37-a, a fost organizata in 2008, la Constanta, cand au participat pugilisti din 11 tari, insa ulterior, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta federatia, dar si a faptului ca forul de la Bucuresti rupsese relatiile internationale cu AIBA, s-a decis suspendarea pe termen nelimitat.

Related posts

*

*

Top