Post-fight: Analiza meciului Sergio Martinez – Julio Cesar Chavez (117-110, 118-109, 118-109)

În mod paradoxal, meciul dintre Sergio Martinez şi Julio Cesar Chavez Jr. a relevat mai mult decât gloria adusă învingătorului sau ruşinea învinsului, limitele pe care cei doi le au din punct de vedere pugilistic, tehnice în cazul lui Chavez şi fizice în ceea ce-l priveşte pe argentinian. Fără doar şi poate a fost o partidă extraordinară, care a ţinut cu sufletul la gură iubitorii de box.

Misterul care s-a păstrat în stabilirea învingătorului până în ultima secundă, spectacolul pugilistic oferit unsprezece reprize de Martinez şi una de Chavez recomandă această întâlnire pentru meciul anului. Dar, aşa cum spuneam la început cei doi protaginişti şi-au arătat din plin slăbiciunile, ceea ce le va dăuna mult în continuare, viitorii adversari ştiind acum exact unde trebuie să lovească pentru a câştiga.

În cazul lui Chavez, în ciuda declaraţiilor optimiste ale stafului său, cum că a progresat enorm din punct de vedere tehnic, că şi-a îmbunătăţit jabul considerabil sau că va tăia ringul mult mai eficient, s-a observat că nu este capabil să-şi ajusteze strategia în funcţie de adversar, mizând excesiv pe dimensiune şi forţă, pierzătoare de această dată în faţa unui oponent mai tehnic şi mai mobil. A intrat constant în contrele argentinianului unsprezece reprize fiind o ţintă uşoară în faţa vitezei şi a jocului de picioare. Deplasarea lui oarbă doar spre înainte i-a uşurat sarcina lui Martinez care a lovit şi a făcut pasul lateral în permanenţă zădărnicindu-i urmărirea.

De cealaltă parte, ultima repriză a umbrit mult evoluţia lui Sergio Martinez, ea trimiţănd cu gândul în urmă cu doisprezece ani, când cădea în faţa pumnilor lui Antonio Margarito. Această ultimă repriză, a demonstrat definitiv că atunci când reuşeşti să-i „iei picioarele”, tehnicianul rafinat care este Martinez, devine un simplu încasator cu inimă de luptător dar cu rezistenţă medie la lovituri. A strălucit unsprezece reprize dar scurtcircuitul din final pune un mare semn de întrebare asupra carierei viitoare, Martinez  atingându-şi deja din punctul meu de vedere potenţialul maxim, de acum înainte orice meci de „pay-per-view” fiind cu risc extrem de ridicat.

În aceste condiţii, un rematch între cei doi e justificat doar din punct de vedere financiar, el neavând ce aduce nou în plan pugilistic, diferenţa dintre cei doi fiind evidentă. Chiar dacă într-o eventuală revanşă Chavez l-ar prinde mai repede în colţ pe argentinian şi ar câştiga, asta nu ar face nicidecum din el un boxer mai bun sau mai tehnic ci doar din Martinez unul mai încet şi mai aproape de retragere.

Dacă va alege să continue, cred că mult mai potrivită ar fi o întâlnire a lui Martinez cu Miguel Cotto, un boxer care vinde bine, aflat la momentul testelor tari  ale carierei. În ce-l priveşte pe Chavez Jr. el are de ales ori să mai rămână o vreme la categoria mijlocie şi să se bată cu adversari inferiori fizic şi mai puţin tehnici şi rezistenţi pe care să-i poată prinde, ori să treacă la categoria superioară şi să-şi testeze forţele cu boxeri mai apropiaţi de gabaritul său. Orice ar alege, este destul de clar că mai are foarte mult de progresat până va fi în stare să se bată „cu oricine”.

În concluzie, aşa cum spuneam, deşi a fost o partidă extraordinară, de care se va vorbi peste ani, în urma ei, viitorul nu pare mai luminos pentru nicunul dintre eroii ei. Ba chiar din contră.

 Luptatorii.ro: Cristian Nechita

Related posts

*

*

Top