Pre-analiza meciului Kubrat Pulev vs Tony Thompson: Duel între spaima elitei şi bătrânelul-surpriză

În mod normal, înfruntarea între numărul patru şi cel de-al nouălea clasat în ierarhia greilor, ar trebui să fie un moment de sărbătoare pentru lumea boxului, o partidă de cinci stele. Acest lucru nu e valabil însă în actuala criză a greilor, care a permis accesul la varf a unor boxeri care în alte timpuri n-ar fi avut loc pe nici un card care se respectă, iar dacă îmi veţi cere nume am să vi le dau pe primele care îmi vin în minte: Robert Helenius şi Audley Harrison.

Chiar şi prezenţa americanului de 41 de ani Tony „The Tiger” Thompson în topuri, ţine în mare măsură de subţirimea valorică a momentului. Un boxer respectabil prin prisma palmaresului, dar care a întârziat atât de mult să confirme, încât i-a trecut timpul. Ultimele sale victorii, în faţa falsei speranţe britanice David Price, nu fac altceva decât să confirme cele scrise mai sus, Price dovedindu-se doar un balon umflat înainte de a fi testat, o petardă a cărei detonare managerii săi au sperat că o pot întârzia cât mai mult.

Victoriile oarecum nesperate în faţa lui Price (în primul lor meci, americanul a pornit cu o cota de 7:1 la pariuri), l-au readus pe Thompson în atenţie, acesta primind o nouă şansă la un meci de titlu, dar în acelaşi timp şi un adversar pe care aproape nimeni la ora aceasta nu şi-l doreşte, în persoana bulgarului Kubrat „The Cobra” Pulev, care ar putea deţine centura pentru „cel mai evitat boxer” dacă aceasta ar exista, nume sonore refuzând să lupte cu el în ultimele luni (Alexander Dimitrenko, Dereck Chisora, Tyson Fury, Bryant Jennings, Tomasz Adamek).

Nemaiavând ce pierde, cu un capital serios de încredere dat de ultimele două victorii, Thompson a acceptat lupta dar norocul nu cred că va mai fi de partea sa. Limitele i-au fost atinse de două ori de  Wladimir Klitschko, şi chiar în revanşa cu Price când a fost făcut knockdown în a doua repriză reuşind să-şi revină la timp şi pe fondul căderii fizice a britanicului să întoarcă soarta meciului. La 41 de ani ai săi, nu cred că poate veni cu altceva decât cu experienţa şi nu cred că acest lucru îi va fi suficient în faţa bulgarului. Pulev e înzestrat cu o foarte bună percepţie a distanţelor, gestionează eficient unghiurile, lucrează excelent din spatele jabului, şi în bătaile crunte pe care li le-a administrat lui Alexander Ustinov şi Alexander Dimitrenko, a arătat că are răbdarea şi inteligenţa de a destructura sistematic defensiva unor adversar superiori fizic. Când intră mai greu în meci, are capacitatea de a-şi menţine calmul, lucrând conştiincios până ce slăbeşte reduta adversă.

E genul de boxer din înfruntarea cu care nu ieşi doar învins, ci şi bătut la propriu. Puternic şi tehnic deopotrivă, şi-a păstrat atuurile căpătate în vasta carieră de la amatori, scăpând în timp de obiceiurile care i-ar fi dăunat cum ar fi jocul de picioare pe vârfuri, garda excesiv de înaltă sau loviturile inutile, şi a perfecţionat jabul cu care puncta în boxul amator,  transformându-l în cea mai de temut armă a sa. În lupta cu Thompson însă, va trebui să vină şi cu altceva, cel puţin la nivel teoretic, americanul, fiind de gardă inversă şi putându-i astfel neutraliza relativ uşor lovitura cu braţul din faţă.

Privind lucrurile în perspectivă, e o partidă fără sens, aparent ea trebuind să desemneze următorul adversar al lui Wladimir Klitschko pentru centura IBF dar în cazul în care Pulev va câştiga, cel mai probabil Wladimir va amâna cât de mult posibil întâlnirea cu el, bulgarul reprezentând un risc pe care  nu cred că deţinătorul centurii şi-l va asuma în viitorul apropiat, iar dacă printr-o minune învinge Thompson, va fi foarte greu de vândut episodul trei Klitschko – Thompson, pe care nimeni nu cred că mai doreşte să-l vadă după ce primele două au avut finaluri mai mult decât previzibile şi desfăşurări fără pic de suspans.

Deznodământul acestei înfruntări va arăta mai degrabă cât de pregătit este Kubrat Pulev de testele cu adevărat importante ale carierei, evoluţia sa şi eventual repriza în care-l va opri pe american urmând să valideze intensitatea cu care va putea mai apoi să clameze “audienţa” la ţarul Wladimir sau la alţi grei ai categoriei.

Luptatorii.ro: Cristi Nechita

Related posts

*

*

Top