Primul interviu cu Cezar Gheorghe, cel mai cunoscut arbitru de ring din Romania

cezar gheorgheImpozant, calm şi riguros, aşa apare Cezar Gheorghe, omul pe care îl vedem la centrul celor mai multe şi mai importante partide din circuitele Local Kombat și Superkombat. Pasiunea pentru sporturile de contact se vede în energia cu care arbitrează meci după meci, în corectitudinea deciziilor şi în discreţia din afara ringului.

După aproape un deceniu de activitate, cel mai vechi arbitru de K1 din România a vorbit, în exclusivitate, pentru ŞtiriDeSport.ro, despre meseria sa, născută din pasiune, şi despre deciziile mai mult sau mai puţin controversate din această lume a kombat-ului.

 

StiriDeSport:De cât timp sunteţi implicat în sporturile de contact şi de cât timp sunteţi arbitru de ring?

Cezar Gheorghe: Sunt implicat în sporturile de contact de la 13 ani, când am început cu boxul, iar ca arbitru de ring îmi desfăşor activitatea de 10 ani.

Sdsp: Ce v-a determinat să deveniţi arbitru?

CG: Datorită vârstei nu mai pot să practic sportul de contact la nivelul dorit, iar să antrenez nu am răbdare, aşa că unica soluţie pentru a fi alături de pasiunea mea era să mă fac arbitru. În plus, pentru sportivi este foarte bine să ştie că sunt arbitraţi de cineva care ştie ce înseamnă durerea sau să fie nedreptăţiţi.

 

„Dacă arbitrii judecători greşesc flagrant, toată lumea îl va înjura pe arbitrul de ring”

Sdsp: Meseria de arbitru de ring nu pare una deloc simplă şi la îndemâna oricui. Care sunt calităţile  necesare pentru a fi un bun legiuitor în ring?

CG: În primul rând, pentru a fi un bun legiuitor în ring trebuie să cunoşti la perfecţie regulamentul. În al doilea rând, şi arbitrii judecători trebuie să cunoască la perfecţie regulamentul, astfel încât să dea decizii neechivoce. Dacă arbitrii judecători greşesc flagrant, toată lumea îl va înjura pe arbitrul de ring, cu toate că nu are nici o implicare în decizii. În al treilea rând, un alt factor important este norocul. În cazul unui meci foarte încâlcit, fragmentat, din care nici arbitrii, nici publicul nu înţeleg mare lucru, arbitrii judecători se descurcă cu „materialul clientului” şi dau o decizie care, de cele mai multe ori, este discutabilă. După părerea mea, este foarte important ca cei care iau decizii pentru sportivi să fi fost implicaţi în sport, pentru că dacă nu ai trecut prin ce trec ei, nu ai cum să-i judeci obiectiv. Nu în ultimul rând, îţi mai trebuie viteză de reacţie în a aprecia pericolul sau dificultatea majoră prin care trece un sportiv la un moment dat pentru a putea opri un meci care ar putea duce la o accidentare gravă.

Sdsp: Cum vă pregătiţi înaintea unei gale în care urmează să arbitraţi?

CG: Înainte de gală se face şedinţa de arbitraj, care, în mod normal, ar trebui să fie de ajuns.

Sdsp: Cu ce dificultăţi vă întâlniţi cel mai des în timpul unui meci?

CG: Cel mai des problemele sunt create de oamenii din staff-ul sportivilor, care nu se supun regulamentului, fiind indisciplinaţi şi creând o atmosferă neplăcută. Conform regulamentului, la colţul sportivului trebuie să fie maxim 3 persoane, dar, în realitate, participă toată familia, plus antrenorii şi fanii locali. Întotdeauna am încercat să fac ordine în aceste probleme şi sper că am şi reuşit.

 

„Nu-mi permit să privesc un meci cu mai mult interes decât altul”

Sdsp: În opinia dumneavoastră, care este cel mai important meci pe care l-aţi arbitrat?

CG: Toate meciurile sunt la fel de importante, nu există unul mai important ca celalalt, iar eu nu-mi permit să privesc un meci cu mai mult interes decât altul. În primul rând, aş fi sancţionat de public imediat, pentru că s-ar vedea, iar în al doilea rând oficialii SuperKombat ar renunţa imediat la serviciile mele, deoarece defecţiunile din arbitraj sunt privite destul de aspru.

Sdsp: Celebrul meci Zmarandescu vs Sora s-a terminat într-un mod foarte controversat la acel moment. A fost corect verdictul de non-contest?

CG: Într-adevăr acel meci a fost controversat, iar greşeala a fost a arbitrului care nu a reuşit să fie între cei doi la momentul oportun, fiind în spatele lui Sora şi dându-i şansa acestuia să spună că nu a auzit comanda de „Stop”. Bineînţeles că Sora a lovit după „Stop”, dar nu vom şti niciodată dacă el a auzit sau nu comanda. În acelaşi timp, este de înţeles şi poziţionarea arbitrului francez, deoarece dacă un sportiv face un pas lateral arbitrul trebuie să facă 4 paşi pentru a fi între cei doi. Există posibilitatea ca acest tur de forţă să nu-ţi reuşească întotdeauna. În legătură cu verdictul de non-contest, decizia a fost corectă, deoarece, conform regulamentului, cât şi a contractului celor doi sportivi, trebuia să se termine cea de a 3-a repriză pentru a se da un verdict. Să nu uitam că meciul a fost fixat pentru 5 reprize.

 

„Îmi place să cred că sunt sportivi care ar dori să fie arbitraţi de mine”

Sdsp: Referitor la piramida Glory 4, în care Daniel Ghiţă a pierdut finala, credeţi că arbitrul de ring a procedat corect oprind partida? Dumneavoastră aţi fi făcut la fel?

CG: Decizia arbitrului olandez a fost puţin pripită, dar există, în acelaşi timp, posibilitatea ca, de la un metru distanţă, el să fi văzut mult mai bine situaţia. Nouă, tuturor, la televizor, ni s-a părut că Ghiţă mai putea continua, dar în ring situaţia poate să fi fost mai tulbure. Deci orice comentariu vizavi de acest meci ar fi discutabil.

Sdsp: Există vreun sportiv pe care aţi vrea să-l arbitraţi?

CG: Îmi place să cred că sunt sportivi care ar dori să fie arbitraţi de mine şi nu invers. Ca arbitru nu pot fi fanul vreunui sportiv şi trebuie să rămân imparţial.

Sdsp: Ce vă doriţi de la noul an, din punct de vedere profesional?

CG: Îmi doresc un an plin de evenimente sportive de calitate, la care să iau parte şi eu.

Related posts

*

*

Top