Retrospectiva anului 2012 in boxul romanesc. Doroftei: Vom reveni unde ne e locul!

leonard-doroftei2Boxul a traversat şi în 2012 un an zbuciumat, marcat de dezafilieri provizorii de la AIBA, războiul intern din cadrul Federaţiei Române de Box dintre preşedintele Rudel Obreja şi contestatarii săi, tot mai numeroşi, lipsa de fonduri suficiente pentru o pregătire decentă a loturilor naţionale, audieri la DNA pentru gala lui Bute din iulie 2011 etc.

La sfârşit de an, lumea boxului s-a mobilizat şi, sub presiunea AIBA, l-a debarcat pe preşedintele Obreja, înlocuindu-l cu fostul campion mondial Leonard Doroftei.

Bogdan Juratoni, la cat. 75 kg, şi Mihaela Lăcătuş, cat. 60 kg, au fost singurii boxeri român prezenţi la JO 2012 de la Londra. Juratoni a fost eliminat după primul meci din optimi de uzbekul Abbos Atoev, fost campion mondial. Românul a dominat lupta, dar arbitrii l-au văzut învingător pe asiatic. La fete, Mihaela Lăcătuş nu a putut trece nici ea de faza optimilor.

Un alt moment neplăcut, de această dată în ringul profesionist, l-a furnizat campionul nostru mondial IBF, Lucian Bute, care şi-a pierdut centura la supermijlocie în urma unui meci în care a fost învins de britanicul Carl Froch prin KO tehnic în repriza a 5-a a meciului din 26 mai, la Nottingham.

Leonard Doroftei, 42 ani, fost campion mondial WBA la categoria uşoară, şi-a asumat revigorarea boxului amator, deşi misiunea se anunţă complicată şi delicată.

”În acest an au fost nişte gale prin ţară făcute de oameni care le-au organizat pe barba lor. Am avut un participant la Olimpiadă, care din păcate a ieşit din primul tur, după care a venit dezastrul, cu dezafilieri după dezafilieri, provizorii, dar fetele nu au mai participat la Campionatele Europene şi nici băieţii la Mondialele de tineret. Atunci a trebuit să ne trezim, să schimbăm conducerea şi am schimbat conducerea. Am primit de la AIBA o scrisoare că au luat cunoştinţă de schimbare şi au ridicat suspendarea. Eram la un pas de suspendare”, a declarat Doroftei pentru AGERPRES.

Bogdan Juratoni, un boxer cu certe calităţi, va fi susţinut fără rezerve, dacă va rămâne la amatori. ”Bogdan Juratoni mi-a plăcut, a făcut şi nişte greşeli, dar a boxat bine. Este un copil de viitor, nu vrem să-l pierdem şi o să investim în el, timp, răbdare, bani, ca să-l putem avea în Brazilia, la Rio de Janeiro, dacă îşi doreşte şi el. Are un antrenor bun, care munceşte cu el, Gheorghe Napoleon, şi sper că împreună vor face treabă”, a adăugat Doroftei.

Doroftei le cere iubitorilor boxului să aibă încredere în el şi echipa lui care vrea să resusciteze boxul: ”Am alături de mine o echipă, am oameni de box, de sport, ne susţinem împreună şi sunt sigur că vom reuşi să revenim acolo unde ne este locul. Datoria mea este să alerg, să deschidem din nou uşile, să facem din nou gale, să avem sprijin de la minister, să facem rost de finanţe. Oamenii să aibă încredere în noi că vom face treabă. Odată ce mi-am pus numele aici la federaţie, oamenii ştiu ce voi face. Cariera mea de sportiv mă recomandă, cariera mea la amatori şi profesionism. Oamenii ştiu că îmi place să fac box, nu am făcut o afacere nici din viaţa ca profesionist. Mi-a plăcut să mă bat cu campioni, să fiu cel mai bun. Am reuşit, de ce nu ar reuşi şi alţi copii din România, nu sunt eu unic sau cel mai bun, toţi suntem buni. Sunt copii care îşi doresc să facă box, trebuie să-i lăsăm să facă box, atâta tot. Îi văd la sala mea, cum îşi doresc să facă parte din competiţiile naţionale, mondiale”.

Fostul campion va trebui să achite din buzunarul propriu restanţele strânse în mandatul lui Obreja: ”Acum ne-am trezit cu conturile blocate, cu reclamaţii de la hotelurile şi locurilor în care au stat loturile anii trecuţi şi nu s-au plătit. Sunt restanţe de 2-3 ani. Acum rămâne să ne înţelegem cu oamenii, să vedem cum putem plăti, din buzunarul propriu, pentru că sunt blocate conturile”.

Centura de Aur, prestigiosul turneu internaţional de box al României, va reveni în actualitate, dar nu din 2013. ”E prea devreme, nu vrem să păcălim pe nimeni, trebuie în primul rând să refacem relaţiile internaţionale. Dacă cu ani în urmă, când boxam, se rugau de noi să ne pregătim cu ei, acum nu ne mai primesc nici la competiţii, nu ne mai cheamă. Noi nu vrem să fim doar participanţi, noi vrem să mergem la titlu. Dacă ne invită, să ne invite pentru că suntem buni, nu că nu mai avem valoare”, a adăugat noul preşedinte al FRB.

Doroftei îşi doreşte ca Lucian Bute să redevină campion mondial, pentru că România şi boxul românesc au mai multă nevoie ca oricând de imagine. ”Cred că a înţeles acum ce i-am spus cu ani în urmă. Nu mă bucură asta, sunt sigur că va munci mai mult. Ştiu că va pregăti meciul mult mai bine şi va recâştiga centura mondială. Froch e stilul meu, loveşte larg, încearcă să ţină coatele şi să lovească scurt, dar dacă era la categoria mea, l-aş bate rău. Cred că o să pregătească bine meciul şi nu o să mai stea la lovituri de data asta. Să nu fie surprins aşa de repede ca în primul meci. Sperăm în revenirea lui, avem nevoie de imagine, boxul românesc are nevoie de imagine”, a afirmat Doroftei.

AgerPres

Related posts

*

*

Top