Steluta Duta, povestea nespusa a campioanei inimilor

steluta dutaSteluța Duță a câștigat recent la București cel de-al treilea său titlu de campioană europeană la box feminin, dovedind încă o dată că, pe bătrânul continent, la categoria de 48 de kilograme nu are egal.

În vârstă de 32 de ani, abandonată într-un centru de plasament, Steluța Duță a crescut în condiții greu de imaginat pentru copiii orfani din alte state civilizate. Boxul, cunoscut drept sportul celor săraci, a însemnat pentru ea o nouă viață, iar acum este un model pentru alți copii care vor să facă performanță.

Steluța Duță a cucerit primul său titlu european în 2006, iar un an mai târziu și l-a apărat cu succes.

Steluța a boxat săptămâna trecută la cea de-a II-a ediție a Cupei României, găzduită de Tulcea. La eveniment au participat peste 70 de sportive din țară, iar printre cei care au supervizat concursul a fost și președintele Federației Române de Box, Leonard Doroftei.

AGERPRES: Când și cum ai început să boxezi?
Steluța Duță: Practic boxul de 12 ani. Am intrat în sală pe 7 ianuarie 2002, iar pe data de 8 ianuarie, am început antrenamentele. A fost destul de greu la început, pentru că nu aveam încredere în mine, având în vedere faptul că proveneam dintr-un mediu mai puțin favorabil, dar antrenorul Constantin Vocilaș a dovedit că numai prin muncă și disciplină poți ajunge unde-ți dorești.

AGERPRES: Care a fost cel mai dificil moment prin care ai trecut?
Steluța Duță: Când nu am avut unde să locuiesc. La vârsta de 18 ani, am fost dată afară din sistemul de protecție al orfanilor și nimeni nu-mi dădea o mână de ajutor, iar pentru mine atunci nu existau sărbători de iarnă sau de Paște. Nu știam unde să merg și nu vedeam rostul vieții mele. În iarna anului 2002, mi-am mințit antrenorul că aveam unde să stau, când de fapt nu aveam nici ce să mănânc. Nu am spus nimănui vin dintr-un orfelinat ca să nu râdă de mine și să mă tragă în jos, așa cum o pățisem deja. Antrenorul și-a dat seama însă că nu mai aveam forță și m-a ajutat.

AGERPRES: Și totuși nu ai nicio amintire frumoasă din anii petrecuți în sistemul de protecție al statului?
Steluța Duță: Pe vremea mea, adică acum 16 ani, erau condiții mult mai dure decât cele de acum și chiar nu am avut ce să învăț la casa de copii. Atunci nu existau camere de filmat sau telefoane mobile, pentru că aș fi avut ce să arăt. Mâncam foarte multă bătaie, directorul nu intervenea și eram obligată să fug de la orfelinat ca să muncesc și să mănânc. Aveam vreo 8 sau 9 ani când se întâmpla asta.

AGERPRES: Te-ai mai întors vreodată în vreun centru de plasament?
Steluța Duță: Da. După ce am terminat liceul, datorită antrenorului care mi-a dat o nouă șansă, atunci când unele case de copii s-au desființat, din puținul meu am dăruit cadouri unor copii. A fost o foarte mare bucurie pentru mine. Dar și o mândrie. De atunci asta fac în fiecare an și nu voi uita niciodată de unde am plecat.

AGERPRES: Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trăit până acum?
Steluța Duță: Cel mai frumos moment a fost pe data de 7 iunie 2014, când am câștigat cel de-al treilea titlu de campioană europeană la box. Din tot palmaresul meu, cred că acest titlu contează pentru mine cel mai mult, având în vedere că România a găzduit această competiție, iar la meciuri au fost foarte mulți suporteri care ne-au încurajat. Datorită lor am câștigat acest titlu european.

AGERPRES: Cum ți s-a părut competiția de la Tulcea?
Steluța Duță: Meciul pentru Cupa României nu mi-a ridicat probleme, pentru că până acum cu competitoarea mea am mai avut alte 60 de jocuri. Competiția a avut o organizare foarte bună și am fost surprinsă în mod plăcut de excursia oferită în județ. Sper să ne întoarcem aici!

AGERPRES: Care este sfatul tău pentru cele care vor să-ți urmeze calea?
Steluța Duță: Știu sunt și alte sportive care provin din același mediu în care am crescut și eu, iar sfatul meu este să aibă încredere în ele, să muncească mult, să aibă voință, să fie disciplinate și serioase, dacă vor să reușească. Se pot realiza la fel ca orice altă persoană.

AGERPRES: Ce obiective sportive importante ai în acest an?
Steluța Duță: Campionatul Mondial din Coreea de Sud, care va avea loc în luna noiembrie. Din august, voi reîncepe pregătirea, pentru că după competiția de la Tulcea vreau să-mi iau o mică vacanță să mă refac psihic în primul rând. A fost o presiune foarte mare pentru mine în ultima perioadă, pentru că toată lumea se aștepta la rezultate bune și n-aș fi vrut să dezamăgesc. Doresc să ajung la Campionatul Mondial din Coreea de Sud și cred că acum nu mă mai oprește nimeni în cursa pentru titlul mondial.

AGERPRES: Cum te vezi peste 10 ani?
Steluța Duță: Antrenând copii. Îmi plac copiii și am răbdare cu ei. Îmi doresc din tot sufletul să găsesc o fată, o a doua ‘Stela’. Dar tineretul nu mai vine să facă sport. Preferă să stea în fața unui calculator în loc să facă ceva mai bun pentru sănătatea și viitorul lui. Nu știu dacă vom mai vedea generații ca ale noastre, pentru că boxul înseamnă să urci în ring, să muncești mult și să faci sacrificii.

Sursa: AgerPres

Related posts

One Comment;

  1. Laurentiu Radu-Frusina said:

    Ma bucur ca ambitia, mandria, au condus lupta mai departe, ca o fetiscana a trecut peste multe si a facu o alegere, deocamdata buna… A adus mandrie si pentru noi. Un om, care merge mai departe… Multumesc, si succes !

*

*

Top