Wladimir Klitschko vs Mariusz Wach

Sâmbătă seara la Hamburg, Wladimir Klitschko (58-3-0) va mai da unui pământean şansa unui loc în istorie. Cel ales acum este colosul polonez Mariusz Wach (27-0-0) cotat pe locul 14 de WBA, 15 de WBO şi IBF şi pe locul 23 mondial conform siteului de statistică pugilistică boxrec. Recomandat de faptul că nu a fost învins sau pus în dificultate vreodată şi de calităţile fizice de excepţie (înălţime 2.02 m şi alonja 2.08 cm) polonezul vine, la fel ca ceilalţi adversari ai fraţilor Klitschko de pe poziţia celui care nu are nimic de pierdut. Wach este al patrulea polonez în istorie care încearcă să cucerească centura cu diamante, încercările celorlalţi trei, Andrew Golota (de patru ori), Albert Sosnowski şi Tomasz Adamek fiind sortite eşecului.

 

Cel supranumit „Vikingul”, dublează calităţile fizice cu o deplasare bună în ring, o mobilitate decentă pentru dimensiunile lui şi  forţă de KO în braţul drept. Are în plus şi o viteză foarte bună în combinaţiile date din apropiere sau semidistanţă. Ca să şi le pună însă pe toate acestea în valoare, va trebui să treacă de barajul directelor de stanga ale lui Wladimir, lucru încercat de mulţi dar reuşit de extrem de puţini. Îi va fi cu atât mai greu să o facă cu cât bătălia braţelor din faţă este câştigată clar de ucrainean al cărui jab e net superior celui al lui Wach. În plus, Wach a arătat până acum o apărare subţire, bazată de cele mai multe ori pe pasul în spate, fiind atins uşor de directele unui Tye Fields obosit din primele runde sau ale compatriotului nostru Cristian Ciocan. La 32 de ani,  a cam trecut vremea la care un boxer poate schimba radical ceva în bagajul tehnic aşa încât lupta din distanţă nu cred că e o opţiune viabilă pentru el. Cred că Wach ar trebui să găsească soluţii de a intra în semidistanţă şi de acolo să caute să-l deruteze pe Wladimir cu schimburi de directe scurte şi croşee în care să-şi pună în valoare viteza.

 

Un lucru esenţial care îi lipseşte polonezului este experienţa meciurile tari, trecerea de la adversari precum Jason Gavern sau Tye Fields la Wladimir Klitschko echivalând cu recentul salt din spaţiu al lui Felix Baumgartner. În afara faptului că adversarii săi au fost doar din al treilea eşalon valoric, el nu a dus până acum niciun meci pe durata a douăsprezece reprize, cea mai lungă partidă a sa fiind disputată în 2008 împotriva rusului Evgheny Orlov şi încheiată după zece reprize. Privind lucrurile din această perspectivă şi neştiind dacă fizicul său face faţă presiunii „rundelor campionilor, în plus, avându-l în faţă pe „rege”, cred că polonezul trebuie să caute să termine partida cât mai repede, fiecare repriză care trece făcându-i misiunea şi mai grea.

 

Chiar dacă porneşte din postura de victimă sigură (cota sa medie la pariuri este de 33 în timp ce Wladimir are 1, 07), în jurul unui boxer neînvins planează întotdeuna acea umbră de mister dată de faptul că nu i se cunosc exact limitele.

 

O altă necunoscută a acestei întâlniri este felul în care a fost afectat Klitschko de faptul că pentru prima oară în ultimii ani în colţul său nu se va mai afla legendarul antrenor Emanuel Steward, decedat cu puţină vreme în urmă. Acest fapt va cântări greu doar dacă ucraineanul va fi pus în situaţii dificile,   atunci experienţa colţului şi capacitatea antrenorului de a-i reda încrederea luptatorului său fiind esenţiale. Cu toate că asupra rezistenţei bărbiei celui mai tânăr dintre fraţii Klitschko planează dubii, de mai bine de opt ani nimeni n-a mai reuşit să ajungă să o testeze. Curajul lui Wladimir de a accepta un adversar neînvins arată încrederea pe care o are în forţele proprii, şi faptul că lupta lui se duce la această oră mai mult cu propriile recorduri şi limite decât cu adversarii din ring.

 

Când boxezi împotriva fraţilor Klitschko, e aproape pleonastic să vorbeşti de favoriţi. De ani buni Wladimir şi Vitali mătură fără probleme pretendenţii la coroana greilor. Va îngroşa Mariusz Wach rândurile acestora ori va reuşi să rescrie cronica unui meci dinainte atribuit şi să-i îmbogăţească pe cei care au pus banii pe el? Rapunsul ni-l va da el însuşi mâine noapte.

Related posts

*

*

Top